25 October 2007

O meditativnom danu i isceljenju

Ima nekoliko oblika povlačenja iz svakodnevnog života. Zainteresovani čitaoci mogu o njima više saznati u knjizi "Kako ukrotiti slona i majmuna". Najlakši za sprovodjenje je meditativni dan.
Obično se meditativni dani održavaju u jesen i proleće a za to postoji i poseban razlog: ta dva godišnja doba su nestabilnija od zime i leta jer se tokom njih dešava dramatična promena temperature praćena promenama u prirodi, što može da utiče na one koji meditiraju kao ometajući faktor. Tokom jednog meditativnog dana se energetski nivo i emocionalno stanje vežbača mogu dovesti u optimalno stanje i stabilizovati. Osim toga obično se vežbačima održi i jedno predavanje u kome se detaljnije objasni uloga grupne meditacije.
Najčešće se tokom meditativnog dana kombinuju meditacije sedenja sa meditacijama hodanja. Meditativni dani se mogu održavati po unapred pripremljenom planu ili pod vodjstvom učitelja. Ako učitelj organizuje i vodi meditativni dan, on održi i jedno do dva predavanja, čime se onima koji meditaciju koriste kao put ličnog razvoja omogućava da istovremeno idu putem znanja i putem prakse. Učitelj je u stanju (ako se radi o osobi od znanja) da prepozna koje meditacije u najvećoj meri odgovaraju svim učesnicima meditativnog dana vodeći računa o trenutnim uslovima svih učesnika, o njihovom zdravstvenom stanju i njihovim kratkoročnim ciljevima i obavezama. Obično je poslednji deo programa posvećen odgovorima na pitanja učesnika i davanju dodatnih uputstava za ispravno meditiranje, pod uslovom da se tokom dana pokaže poželjnim da neko promeni dotadašnju meditaciju.
Rasprostranjeno je verovanje da učitelji individualne meditacije već svojim prisustvom poboljšavaju emocionalno stanje učesnika na jednom meditativnom danu a mnogi od učesnika izveštavaju da - ako provedu izvesno vreme u prisustvu učitelja - kasnije uspešnije izvode one zadatke koji su im pre toga teže padali, što se verovatno može objasniti placebo efektom, kao što je i većina istraživanja o placebo efektu do sada pokazala da se isto dešava kada se radi o isceljenjima putem bioenergije, homeopatije i ostalih alternativnih postupaka.
Na kraju nezavisno od toga da li je u pitanju placebo efekat ili delovanje nekih nama do sada nepoznatih, takozvanih 'suptilnih' energija, važan je rezultat a to je povoljno delovanje na one koji se izlože dejstvu navedenih činilaca. Čak su i istraživanja o delovanju psihoterapije pokazala da većina takozvanih naučno potvrdjenih metoda deluje najvećim delom preko ubedjenosti terapeuta da će primenom takvih metoda pomoći klijentu i ako mu podje za rukom da takvim verovanjem 'mentalno inficira' klijenta, uspeh je skoro zagarantovan!

2 comments:

elektrokuhinja said...

Nadam se da se vidimo na meditativnom danu. Samo još da ubedim šefa za slobodan dan:)

juenxian said...

I ja se radujem susretu - oslobodićeš se stresa i dovesti sebe u jedno još bolje mentalno i emocionalno stanje!
Živeli!